ETEN, DRINKEN & GENIETEN
Toscaanse streekgerechten

LEES MEER

Eten, drinken en Toscane zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uitgebreide en langdurige maaltijden, meestal met vrienden en familie, horen bij deze flamboyante regio. Natuurlijk serveert men er pizza’s, maar welke smakelijke tradities kent Toscane nog meer?

Toscaanse maaltijden

In Italië bestaat het ontbijt meestal uit een cappuccino met een klein broodje, de zogenaamde cornetto of brioche. Na de eerste koffie drinkt men de rest van de dag vooral sterke espresso’s met veel suiker.

Als lunch kiezen Italianen over het algemeen voor een lichte(re) maaltijd in een lokale bar of restaurant. Aan het eind van de dag, voor de avondmaaltijd, drinkt men graag een glas wijn, waar ook een klein hapje bij wordt geserveerd, zoals olijven, focaccia of pinda’s. Daarna volgt de belangrijkste maaltijd van de dag, het diner.

APPARTEMENT LIMONE

De eigenaar verzorgt tijdens uw verblijf een kookworkshop met typisch Toscaanse gerechten.

Bekijk dit appartement arrow_right_red

5 verschillende gangen

Een Toscaanse avondmaaltijd bestaat uit vijf gangen

 • antipasti
 • primi
 • secondi
 • contorni
 • dolci

Traditioneel wordt alles uit de kast gehaald en neemt men uitgebreid de tijd om van elke hap te genieten. Van het aperitiefje voor het eten tot en met het dessert. Elk deel van de maaltijd is erop afgestemd u optimaal te laten genieten van de diverse smaken.

APPARTEMENT PERGOLA

In de mooie gemeenschappelijke ruimte bereidt de huiseigenaar op aanvraag het ontbijt of diner.

Bekijk dit appartement arrow_right_green

BOERDERIJ BUCINE

Bij deze agriturismo wordt Chianti wijn en olijfolie geproduceerd, die u ter plaatse kunt proeven.

Bekijk dit vakantiehuis arrow_right_green

 L’appetito vien mangiando. Eetlust komt met het eten

ornament-up

De verschillende gangen

ornament-down

Antitpasti –  Aperitief

Normaliter start het diner met antipasti, of wanneer het er maar één is antipasto. Dit koude voorgerechtje bestaat vaak uit  enkele plakjes seranno- of proscuittoham, Panzanella – een Toscaanse broodsalade, mozzarella of iets anders dat de eetlust opwekt.

Primi – Voorgerecht

De maaltijd die hierna volgt, primi, is een warm voorgerecht met pasta zonder al teveel saus, risotto of soep. Authentieke Toscaanse soepen zijn Ribollita – een groentesoep, Cacciucco alla Livornese – een vissoep – en pappa al pomodoro – een stevige tomatensoep met brood -. Een veelgemaakte risotto is er één met paddenstoelen, Risotto ai Funghi.

En wilt u een typisch Toscaanse pasta primi proeven? Bestel dan Pappardelle al Ragù di Cinghiale, een heerlijke zelfgemaakte pasta met wildzwijn saus.

Secondi – Hoofdgerecht

Secondi is het daadwerkelijke hoofdgerecht, waarbij vlees, kip of vis met brood op tafel komen. Het vlees varieert van rund tot everzwijn, maar kan er kan ook voor orgaanvlees worden gekozen. Bekende gerechten zijn onder andere Peposo – een runderstoofpot met zwarte peper-, Pollo Fritto alla Toscana – gefrituurde kipdrumsticks in een laagje paneermeel – Lampredotto – een broodje pens – en Faraona Arrosto – geroosterde parelhoen -. Eén van de meest bekende secondi is Bistecca alle Fiorentina, een stuk gegrild vlees van een speciaal daarvoor gefokt ras, het Chianina rund.

Contorni – Bijgerecht

Contorni zijn gerechten die tegelijk met de hoofdmaaltijd worden geserveerd. Vaak zijn het groenten, die zowel rauw, gestoomd, gegrild of gekookt worden aangeboden. Enkele groente contorni zijn Fagiolo al Fiasco – een witte bonenschotel – en Verdure grigliate – gegrilde groenten -. Ook aardappels worden tot deze bijgerechten gerekend, zoals Patate in Umido – gestoomde aardappelen. Contorni worden nooit in dezelfde schaal geserveerd als de secondi. Dan zouden ze elkaars smaak teveel beïnvloeden.

Dolci – Nagerecht

En tot slot het toetje, dolci, bestaande uit een zoet nagerecht, fruit of een kaasplankje met onder andere Pecorino. Dit alles wordt meestal afgetopt met een plaatselijk drankje. In Toscane serveert men onder andere espresso met daarbij eigen gemaakte amandelkoekjes, Cantuccini, en een dessertwijn, Vin Santo. Deze wijn wordt door veel Italianen zelf gemaakt met ingedroogde druiven.

Wat drinkt u erbij?
Toscaanse wijn

Toscaanse is één van de wijnregio’s van Italië. Uit deze streek komen bekende wijnen als Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, en Carmignano. Ongeacht de maaltijd, u zult er vast wel een passende wijn bij vinden. Overigens is er voor liefhebbers van bier ook een heel authentiek biertje verkrijgbaar, namelijk La Mi’Birra – Bionda. Een ongefilterd en niet gepasteuriseerd speciaalbier.

Non alcoholische Italiaanse dranken

Drinkt u liever geen alcohol, maat wilt u wel eens iets anders. Bestel dan eens een Gingerono of een Chinotto, beiden met een fris-bittere kruidensmaak. Nog frisser, maar met citroensmaak is het drankje Granitauit. En voor een wel heel verrassende mix proeft u een Latte e Menta. Een combinatie van koude melk en mintsiroop.

Wat zit er in uw koffie?

 • Caffè Espresso; een kleine kop, sterke koffie
 • Caffè Dopio; een dubbele caffè espresso
 • Caffè Lungo; met koud water aangelengd.
 • Caffè Americano; aangelengd met heet water
 • Caffè Coretto; met een scheutje grappa
 • Caffè Cappuccino; met opgeklopte melk.
 • Caffè Macchiato; met een beetje koude melk.
 • Caffè Latte; met warme melk.
 • Latte Macchiato; met warme en opgeklopte melk.

Buon appetito!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur